Chartervlucht

Wat is een Chartervlucht?

Een chartervlucht, is een vlucht waarbij de reisorganisatie stoelen inkoopt bij een luchtvaartmaatschappij.
Hij kan een heel toestel zelf huren, maar hij kan ook een vliegtuig samen met een aantal andere reisorganisatie huren.
Soms is dit beter want dan kan hij het risico spreiden.
De reisorganisatie koopt voor een bepaalde stoelprijs een vast aantal stoelen bij de luchtvaartmaatschappij.
Deze stoelen moet de reisorganisatie betalen, ongeacht of de stoelen leeg blijven.
Best een risico dus.
De reisorganisatie kan ook met de luchtvaartmaatschappij afspreken, dat de chartervlucht gecombineerd wordt met 2 bestemmingen.
De vlucht doet bijvoorbeeld Gran Canaria en Tenerife  aan. De chartervlucht doet eerst Gran Canaria aan, passagiers stappen uit en het toestel vliegt
door naar Tenerife.
Passagiers die terug gaan naar huis stappen ook weer in en vliegen mee naar Tenerife, voordat men naar Amsterdam vliegt.
Deze situatie komt regelmatig voor in het voor of naseizoen, als het moeilijker is de hele chartervlucht op 1 bestemming vol te krijgen.
Als de ene reisorganisatie nog maar 1 vliegtuigstoel vrij heeft, kan hij proberen een stoel bij te kopen bij een collega touroperator.
Stel u wilt iemand bijboeken, maar de vliegtuigstoelen van de reisorganisatie zijn volgeboekt, dan kunt u zelf zoeken naar een lege stoel op dezelfde chartervlucht, zorgt u ervoor
dat u uw vluchtnummer weet. De twee-lettercode van de maatschappij gevolgd door meestal 3 cijfers. HV 203  (Transavia 203)

Een charterbestemming heeft vaak vaste vluchtdagen, een chartervlucht naar  Zuid Portugal, de Algarve, vliegt bijvoorbeeld op vrijdag en op maandag
vanuit Nederland. u vindt deze vluchtdagen op de deze website bij elke bestemming.
Soms is er ook een speciale luchthaven voor chartervluchten.

Een chartervlucht heeft dus geen vaste dienstregeling. De reisorganisatie krijgt van de luchtvaartmaatschappij geplande vertrektijden op.
De tijden kunnen dus altijd wijzigen. Het enige wat vast staat zijn de vluchtdagen.
uw heen en terugreis tellen mee voor de vakantiedagen. Men spreekt van een 8-daagse reis, ook al vliegt u laat heen en ín de ochtend vroeg al terug.
Ook de route kan tijdens het seizoen wijzigen, omdat de reisorganisatie bijvoorbeeld de bestemmingen gaat combineren.
Of de reisorganisaties vinden dat een bestemming niet goed verkoopt, er wordt een ander type vliegtuig ingezet, waardoor er minder stoelen te verkopen zijn.
Ongeveer een week voor vertrek maakt de reisorganisatie de vliegtickets, mocht hierna nog een wijziging plaatsvinden dan laat de reisorganisatie dit aan u weten.

De reisorganisatie koopt vliegstoelen in, chartert een vliegtuig, om zijn ingekochte Hotelbedden en appartementen te verkopen. Soms worden er ook
losse vliegtuigstoelen verkocht, en een enkele keer ook enkele reizen, dit gebeurd echter als er stoelen over gaan blijven, dus kort voor vertrek.

Heeft u een reis geboekt via een reisorganisatie, en vliegt u met Transavia? Deze chartervlucht zult u nooit terugvinden op transavia.com, omdat hier alleen de lijndiensten van Transavia
vermeldt staan en niet de ingehuurde vluchten.
De vertrektijden en aankomsttijden van een chartervlucht kunt u wel terugvinden op schiphol.nl
Een aankomsttijd en  vluchtnummer staat pas aangegeven op het moment dat het vliegtuig van de bestemming is vertrokken.